Aan wie vertellen?

‘Als je een schip wilt bouwen, trommel dan geen mensen bij elkaar om voor hout te zorgen, orders te geven en het werk in te delen, maar roep in hen het verlangen wakker naar de uitgestrekte, eindeloze zee.’
Antoine de Saint-Exupéry

Al vanaf onze geboorte zijn we vertrouwd met verhalen. Als kind zijn we opgegroeid met verhalen. Zo leren we de wereld om ons heen kennen: wie ben ik, waar kom ik vandaan, in welke cultuur leef ik?  En waarom is iets zoals het is? Verhalen verbinden ons tot een gezin, tot een straat, tot een dorp, tot een land tot een cultuur. Verhalen vormen een rode draad in ons bestaan. We leven in een web van verhalen.

Bij het luisteren naar een verhaalperformance voelen we ons meegenomen in een totaalbeleving, een totaalervaring zoals bij een pelgrimstocht, een vrijwillige reis weg van ons leven van elke dag op zoek naar entertainment en transformatie. Luisteren naar verhalen vervult onze basisbehoefte aan veiligheid en aan een gemeenschappelijk doel, onze behoefte aan communicatie, interactie en verbeelding. Jongeren hebben dan weer behoefte aan vorming en opvoeding. Via de archetypische beelden uit verhalen kunnen jongeren groeien en veilig hun identiteit ontwikkelen in een multiculturele samenleving, met respect voor cultuur en traditie.