Wie vertelt?

Als vertellers zijn we een schakel in de oeroude traditie van de vertelkunst. Verhalen gaan pas leven dankzij vertellers het verhalenerfgoed mondeling vertellen. Hedendaagse vertellers hoeven niet meer zoals vroeger de markten en cafés af te schuimen en na afloop van hun verhaal met de pet rond te gaan. Ze nodigen je uit voor een kop koffie en vertellen de grote verhalen over de ontwikkeling van hun buurt. Of ze vertellen verhalen over vroeger en nu in de media, op radio en tv. Ze halen door middel van verhalen onze roots ‘van ver’ of ze nemen je door middel van een verhaal mee in het landschap van vroeger en nu. Of ze verzinnen varianten op nieuwe verhalen door middel van digitale media. Last but not least, de vertellers laten je op verhaal komen, laten je uitrusten, ontspannen en thuiskomen in het verhaal.

Verhalen vertellen is niet zozeer het communiceren van woorden, maar van zintuiglijke beelden: wat zien we, wat horen we, ruiken we, voelen we? Als vertellers verbeelden we de scènes uit een verhaal terwijl we vertellen. Tegelijkertijd verbeeldt de luisteraar zich alle scènes op zijn eigen manier.

Als vertellers krijgen we toegang tot een wereld van vertelperformances, storyslams, vertelfestivals, workshops, conferenties en zelfs organisaties. We worden geïnspireerd door collega-vertellers en leren onze kunst te verdiepen en onze eigen unieke stijl te vinden. Verteller zijn voelt als een bevrijding, als thuiskomen bij onszelf en in verhalen. We hebben onze eigen manier gevonden om mensen te betrekken, te motiveren, te inspireren of zelfs te transformeren.

Als vertellers kunnen we een onuitputtelijke verhalenbron aanspreken. We leven immers in een multiculturele wereld waarin we verhalen delen: van persoonlijke levensechte verhalen tot regionale volksverhalen, tot een traditioneel Vlaams repertoire, tot het universele verhalenrepertoire dat zich vanuit een oeroude traditie heeft opgebouwd. We drijven in een oceaan van verhalen. Elke cultuur heeft immers zijn vertellers:  we zijn het collectieve geheugen van onze cultuur.

Als vertelkunstenaars zijn we tegelijkertijd auteur, bewerker of samensteller van onze verhalen, we zijn performers en artiesten die onze  stem en ons lichaam tot kunst verheffen en we zijn de regisseur en dirigent van onze eigen voorstelling.

Vertellers zijn van overal en altijd!